Oprichting Verzoeningscommissie voor Drankafnamecontracten

 

Horeca Vlaanderen roept op: “Laat uw contract nalezen’ 

Vandaag werd de ‘Verzoeningscommissie voor Drankafnamecontracten’ opgericht door vice-eersteminister en minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters en minister van Middenstand en Zelfstandigen Willy Borsus.  Deze commissie moet de correcte uitvoering van de eerder afgesloten gedragscode voor drankafnameovereenkomsten verzekeren. Horeca Vlaanderen roept alle ondernemers met dergelijke overeenkomst op om na te kijken of de voorwaarden van de gedragscode wel worden nageleefd.

 

 

Eind 2015 hebben Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Horeca Wallonië, De Belgische Brouwers en de Federatie van Belgische drankenhandelaars (FeBeD) een gedragscode ondertekend die de vaak erg strikte brouwerijcontacten moest versoepelen. Omdat de uitvoering van de gedragscode door de leveranciers niet altijd even goed wordt nageleefd is nu de verzoeningscommissie opgericht.

 

De juridische dienst van Horeca Vlaanderen keek de afgelopen maanden enkele tientallen contracten na, in vele gevallen werden de afspraken niet gerespecteerd. “De gedragscode is van toepassing voor alle nieuwe contracten die zijn afgesloten vanaf 1 maart 2016. Vanaf 1 maart 2018 zal ze voor iedereen gelden. Er zijn belangrijke versoepelingen doorgevoerd betreffende onder andere exclusiviteitsvoorwaarden en de verplichte afnamequota, maar niet alle leveranciers passen deze correct toe. We roepen alle ondernemers die sinds 1 maart 2016 een drankafnameovereenkomst hebben afgesloten op hun contract te laten nalezen en te controleren of aan alle afspraken wordt voldaan. Wie onjuistheden aantreft kan vanaf nu beroep aantekenen in de Verzoeningscommissie. Daarin zetelen vertegenwoordigers van Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Horeca Wallonië, De Belgische Brouwers en de Federatie van Belgische drankenhandelaars ”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.